Α. 1994-2018
Η έρευνα «Φυσιογνωμία, εκπαιδευτική και επαγγελματική πορεία των αποφοίτων του ΠΜΣ ‘Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα’» είχε ως βασικούς της στόχους την κατανόηση και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου που έχει επιτελεσθεί, τη σύνδεση του προγράμματος με τους/τις αποφοίτους/ες και κυρίως την ανατροφοδότηση της λειτουργίας του. Πραγματοποιήθηκε την περίοδο Οκτώβριος 2017- Φεβρουάριος 2018 με την επιστημονική ευθύνη μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΜΣ και αξιοποίησε ως βασικές ερευνήτριες απόφοιτες του προγράμματος.
Η έρευνα περιλαμβάνει:
α. τη συγκρότηση βάσης δεδομένων που αφορά στοιχεία των αποφοίτων από την ίδρυση του ΠΜΣ μέχρι σήμερα σχετικά με τις σπουδές, την επαγγελματική τους πορεία και τη σημερινή απασχόληση, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας (με στόχο εφεξής η βάση δεδομένων να τηρείται ενήμερη με τα στοιχεία των νέων αποφοίτων),
β. ερωτηματολόγιο το οποίο απευθύνεται σε αποφοίτους της τελευταίας δεκαετίας και επιδιώκει να καταγράψει την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους πορεία, τα ενδιαφέροντα και τη δράση τους στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επιπλέον να διερευνήσει τις απόψεις τους για το ΠΜΣ και τη συμβολή του στην ατομική τους διαδρομή.
Στο πλαίσιο της ανωτέρω έρευνας επιδιώχθηκε η διασύνδεση μεταξύ των αποφοίτων αξιοποιώντας τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η δράση αυτή είχε ως αφετηρία την εκτίμηση ότι οι απόφοιτες και απόφοιτοι αυτού του μεταπτυχιακού προγράμματος μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική ομάδα δημιουργικής και μετασχηματιστικής κοινωνικής παρέμβασης με στόχο την προώθηση και εμπέδωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην εκπαίδευση και την κοινωνία. Επιπλέον, η διασύνδεση του ΠΜΣ με τους αποφοίτους/ες μπορεί να διευρύνει το ακαδημαϊκό και ερευνητικό αποτύπωμα του προγράμματος και να αποτελεί διαρκή πηγή ανατροφοδότησης του έργου του.
Οι απόφοιτοι/ες του προγράμματος αναφέρουν ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος η ανεργία εξαλείφεται δραστικά, οι ευκαιρίες απασχόλησης αυξάνονται σημαντικά, η απασχόλησή τους είναι πιο σταθερή και συναφής με τις ειδικότητες και τα ενδιαφέροντά τους, ενώ ενισχύεται η ενδοεπαγγελματική κινητικότητα και η ανάληψη θέσεων ευθύνης. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα θεωρείται ότι έχει καθοριστικό αντίκτυπο στις ατομικές διαδρομές τους, καθώς οι απόφοιτοι/ες αναφέρουν ότι άλλαξε τον τρόπο που κατανοούν και ερμηνεύουν τα κοινωνικά φαινόμενα, δημιούργησε νέα ενδιαφέροντα τόσο για περαιτέρω σπουδές όσο και για απασχόληση σε τομείς που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνέβαλε στην ανάπτυξη αναστοχαστικών δεξιοτήτων για τη μετάφραση της θεωρίας στις καθημερινές επαγγελματικές πρακτικές τους. Τέλος, το πρόγραμμα αναφέρεται ότι αποτέλεσε έναυσμα για την εθελοντική εργασία σε ανθρωπιστικούς τομείς και προσέφερε την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν κύκλο ανθρώπων, με τους οποίους μοιράζονται κοινά επιστημονικά και κοινωνικά ενδιαφέροντα και ανησυχίες.
Β. 2018-2022
Η παρούσα έρευνα ακολουθεί και συμπληρώνει τα δεδομένα εκείνης που πραγματοποιήθηκε το 2018, η οποία αφορούσε τους/τις αποφοίτους/ες από την έναρξη του προγράμματος έως τον Φεβρουάριο του 2018 και πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη διαδικασία πιστοποίησης του ΠΜΣ, προκειμένου να συγκεντρώσει επικαιροποιημένα στοιχεία όσον αφορά το προφίλ και τις ατομικές διαδρομές των αποφοίτων. Οι στόχοι της έρευνας είναι πολλαπλοί:
- Η κατανόηση των χαρακτηριστικών των αποφοίτων, ιδιαίτερα όσον αφορά την εκπαιδευτική και επαγγελματική πορεία τους, καθώς και των ενδεχόμενων μεταβολών που έχουν επέλθει στο προφίλ των φοιτητ(ρι)ών που επιλέγουν αυτό το ΠΜΣ. Το στοιχείο αυτό δεν παρουσιάζει μόνο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, αλλά μπορεί να συμβάλει και στον καλύτερο σχεδιασμό του Προγράμματος.
- Η παρακολούθηση της πορείας των αποφοίτων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ιδιαίτερα όσον αφορά την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους εξέλιξη.
- Η αποτίμηση της συμβολής του ΠΜΣ στην ατομική πορεία των αποφοίτων και η ανατροφοδότηση του έργου του.
- Απώτερος στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για την υποστήριξη ενός δικτύου επικοινωνίας μεταξύ του ΠΜΣ και των αποφοίτων του, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δημιουργικό κοινωνικό δίκτυο για την Εκπαίδευση και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η έρευνα περιλαμβάνει:
α. απογραφή (μετά από συγκατάθεση) των αποφοίτων από το Φεβρουάριο του 2018 μέχρι σήμερα σχετικά με τις σπουδές, την επαγγελματική πορεία και τη σημερινή απασχόλησή τους, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας.
β. επισκόπηση με ερωτηματολόγιο το οποίο απευθύνεται σε αποφοίτους της περιόδου 2018-2022 και επιδιώκει να καταγράψει την εκπαιδευτική και επαγγελματική πορεία τους, τα ενδιαφέροντα και τη δράση τους στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επιπλέον να διερευνήσει τις απόψεις τους για το ΠΜΣ και τη συμβολή του στην ατομική διαδρομή τους. Το ερωτηματολόγιο αναρτήθηκε και συμπληρώθηκε διαδικτυακά από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες. Ήταν ανώνυμο, εμπιστευτικό και τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά από την ερευνητική ομάδα του ΠΜΣ για τις ανάγκες της συγκεκριμένης έρευνας.
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι απόφοιτοι/ες αναφέρουν ότι η ανεργία ουσιαστικά μηδενίζεται και πολλοί/ές πιστεύουν ότι τους/τις βοήθησε να αναλάβουν θέσεις αυξημένης ευθύνης στις τρέχουσες θέσεις εργασίας τους. Η συμβολή του προγράμματος στην προσωπική ανάπτυξη, το σύνολο της διαμόρφωσης της προσωπικότητας και τα ενδιαφέροντά τους εκτιμάται ως καθοριστικής σημασίας από όλα σχεδόν τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, καθώς επιβεβαιώνουν ότι η φοίτηση στο πρόγραμμα ήταν ένα κομβικό βήμα στην προσωπική και επαγγελματική ενδυνάμωση και ανάπτυξή τους.