Πρόκειται για την εις βάθος διερεύνηση ενός θέματος το οποίο εντάσσεται στο γνωστικό πεδίο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ). Η ΜΔΕ μπορεί να είναι ερευνητική ή συνθετική γραπτή εργασία ή να περιλαμβάνει επίσης Πρακτική Άσκηση. Εκπονείται από τους/τις μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες (ΜΦ) υπό την επίβλεψη κάποιου/ας διδάσκοντα/ουσας του ΠΜΣ. Η ανάθεση ΜΔΕ γίνεται στην αρχή του γ’ εξαμήνου μετά την παρακολούθηση τουλάχιστον δύο εκ των τριών υποχρεωτικών μαθημάτων και όλων των μαθημάτων επιλογής του πρώτου έτους και την επιτυχή εξέταση σε αυτά. Η επιλογή του θέματος γίνεται με βάση τα ενδιαφέροντα των φοιτητών/ριών και μετά από συνεννόηση με τον/ην διδάσκοντα/ουσα που θα αναλάβει την επίβλεψη της ΜΔΕ. Εκτός από τους/ις διδάσκοντες/ουσες του ΠΜΣ την επίβλεψη ΜΔΕ αναλαμβάνουν και μέλη ΔΕΠ-ΕΕΠ-ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ του Τμήματος ΕΑΠΗ-ΕΚΠΑ.
Η ΜΔΕ εκπονείται κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους σπουδών σε δύο φάσεις: η πρώτη (συγκρότηση της προβληματικής, σχέδιο και μέθοδος έρευνας) κατά το γ’ εξάμηνο, και η δεύτερη (ολοκλήρωση και συγγραφή της ΜΔΕ) κατά το δ’ εξάμηνο σπουδών.
Η τακτική συνεργασία με τον/ην επιβλέποντα/ουσα είναι αναγκαία όσο διάστημα διαρκεί η εκπόνηση της ΜΔΕ.
- Σεμινάριο ΜΔΕ
Το Σεμινάριο της ΜΔΕ έχει ως στόχο την υποστήριξη των ΜΦ κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της εργασίας τους.
Το Σεμινάριο περιλαμβάνει τρεις συναντήσεις: μια ανοικτή συζήτηση με τους, τις επιβλέπ-οντες, -ουσες τον Οκτώβριο και δύο ολοήμερες συναντήσεις τον Φεβρουάριο και το Μάιο. Η συμμετοχή των ΜΦ είναι υποχρεωτική και αποτελεί μέρος της εκπόνησης της ΜΔΕ.
Το Φεβρουάριο γίνεται παρουσίαση της πρώτης φάσης της εργασίας (ερευνητικά ερωτήματα, βιβλιογραφική επισκόπηση, παρουσίαση μεθοδολογίας) από κάθε ΜΦ και το Μάιο παρουσιάζεται η πορεία ολοκλήρωσης της εργασίας (εμπειρικά δεδομένα, επεξεργασία, συμπεράσματα).
- Έκταση και τεχνικά χαρακτηριστικά της ΜΔΕ
Η ΜΔΕ συντάσσεται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα με βάση τη συμφωνία του ΜΦ και του/της επιβλέποντος/ουσας. Η έκτασή της μπορεί να κυμαίνεται από 17.000 έως 20.000 λέξεις χωρίς τα παραρτήματα. Περιλαμβάνει υποχρεωτικά σύντομη περιγραφή του περιεχομένου (περίληψη) στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Η εργασία πρέπει να είναι δακτυλογραφημένη, σε διάστιχο 1.5, μέγεθος γραμματοσειράς 12 (Arial ή Calibri) και σελίδες μεγέθους Α4. Στο εξώφυλλο αναγράφεται το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, το ΕΚΠΑ, το όνομα του/της ΜΦ, το όνομα του/ης επιβλέποντος/ουσας, ο τίτλος της Μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, και το ακαδημαϊκό έτος.
Για πρότυπο του εξωφύλλου της ΜΔΕ πατήστε εδώ.
Η εργασία ολοκληρώνεται και υποβάλλεται για κρίση στο τέλος του δ΄ εξαμήνου σπουδών (βλ. ακαδημαϊκό ημερολόγιο). Κατατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή.
- Χρονοδιάγραμμα εκπόνησης της ΜΔΕ
Πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου β’ έτους | Δήλωση θέματος και επιβλέποντα/ουσας ΜΔΕ. |
Τέταρτη εβδομάδα Οκτωβρίου | Έναρξη σεμιναρίου ΜΔΕ: παρουσίαση του θέματος της ΜΔΕ από κάθε ΜΦ. |
Πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου | Σεμινάριο ΜΔΕ: παρουσίαση της πρώτης φάσης της εργασίας (ερευνητικά ερωτήματα, βιβλιογραφική επισκόπηση, παρουσίαση μεθοδολογίας). |
Πρώτη εβδομάδα Μαΐου | Σεμινάριο ΜΔΕ: παρουσίαση της πορείας ολοκλήρωσης της εργασίας (εμπειρικά δεδομένα, επεξεργασία, συμπεράσματα). |
15 Ιουνίου) ή (μετά από παράταση) 30 Σεπτεμβρίου* | Υποβολή ΜΔΕ για κρίση. |
*Δυνατότητα τρίμηνης παράτασης, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, για την ολοκλήρωση της ΜΔΕ παρέχεται από τη Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος μετά από τεκμηριωμένη αίτηση του/ης φοιτητή/ριας και θετική εισήγηση του επιβλέποντος μέλους ΔΕΠ.
Μετά από αυτή την ημερομηνία, παράταση υποβολής της διπλωματικής εργασίας μπορεί να δοθεί μόνο σε περίπτωση τεκμηριωμένου αιτήματος για ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους και για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα εξάμηνο (δηλαδή μέχρι τέλος Φεβρουαρίου). Για την έγκριση της παράτασης απαιτείται εισήγηση του επιβλέποντος μέλους ΔΕΠ και η σύμφωνη γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής.
Οι αιτήσεις για παράταση κατάθεσης της ΜΔΕ υποβάλλονται, σύμφωνα με το ακαδημαϊκό ημερολόγιο, ως εξής:
– πρώτη αίτηση για τρίμηνη παράταση (μέχρι 30 Σεπτεμβρίου): τελευταία εβδομάδα Μαΐου.
– δεύτερη αίτηση για παράταση (μέχρι τέλος Φεβρουαρίου): τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου.
Σε περίπτωση χορήγησης δεύτερης παράτασης για την εκπόνηση της ΜΔΕ (μέχρι τέλος Φεβρουαρίου) απαιτείται εκ νέου εγγραφή και καταβολή ειδικού τέλους εγγραφής.
- Αξιολόγηση της ΜΔΕ
Για την αξιολόγηση της ΜΔΕ ορίζεται από τη Συντονιστική Επιτροπή τριμελής επιτροπή με εισήγηση του/της επιβλέποντος/ουσας καθηγητή/ριας. Στις επιτροπές αξιολόγησης των ΜΔΕ συμμετέχουν οι διδάσκοντες/ουσες του Προγράμματος καθώς και μέλη ΔΕΠ του ΤΕΑΠΗ-ΕΚΠΑ. Μέλη ΔΕΠ άλλων Τμημάτων μπορούν να οριστούν ως μέλη της επιτροπής αξιολόγησης εφόσον διδάσκουν σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε συναφές με το αντικείμενο του ΠΜΣ επιστημονικό πεδίο μετά από εισήγηση του επιβλέποντος.
Ο/Η φοιτητής/ρια παρουσιάζει προφορικά την εργασία του/της ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής και απαντά στις ερωτήσεις και τα σχόλια των μελών της επιτροπής.
Αν υπάρχουν προβλήματα στο περιεχόμενο της ΜΔΕ, η επιτροπή μπορεί:
(α) να ζητήσει διορθώσεις και εκ νέου κατάθεση σε χρονικό διάστημα το οποίο ορίζεται τη στιγμή της προφορικής υποστήριξης. Μετά την εκ νέου κατάθεση της ΜΔΕ προβλέπεται και νέα προφορική εξέταση. Το ενδεχόμενο να ζητηθούν διορθώσεις ισχύει μόνο στην περίπτωση που η ΜΔΕ έχει κατατεθεί είτε εμπρόθεσμα (μέχρι 15 Ιουνίου) είτε στο διάστημα της τρίμηνης παράτασης (μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου). Δεν ισχύει στην περίπτωση δεύτερης παράτασης (τέλος Φεβρουαρίου).
(β) να απορρίψει την εργασία. Στην περίπτωση αυτή δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση του ΠΜΣ και ο/η ΜΦ διαγράφεται οριστικά από το πρόγραμμα.