Η πορεία των ακροδεξιών κινημάτων στην Ελλάδα
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την πορεία των ακροδεξιών κινημάτων στην Ελλάδα με σημείο αναφοράς τη μεταπολίτευση. Αξιοσημείωτο κριτήριο ενασχόλησης με τη συγκεκριμένη θεματολογία συνιστά η άνοδος της ακροδεξιάς ιδεολογίας στη χώρα και οι επιπτώσεις στον πολιτικό χώρο, ενώ εξετάζει τις αιτιάσεις που ωθούν μια μερίδα του εκλογικού σώματος να στραφεί προς την ακροδεξιά.
Η εργασία διαρθρώνεται σε έξι κεφάλαια, ενώ καταλήγει στη σύνοψη των εννοιών και των πληροφοριών που αναλύθηκαν στο κυρίως σώμα. Τα δύο πρώτα κεφάλαια αποτελούν μια θεωρητική προσέγγιση του θέματος, από την σκοπιά της κοινωνιολογίας, ενώ γίνεται μια προσπάθεια αποσαφήνισης του όρου της ακροδεξιάς και όλων των συναφών ορισμών. Στο επόμενο κεφάλαιο συντελείται μια αναφορά στην πορεία της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ώστε να είναι ευχερέστερη η εστίαση στα ακροδεξιά κινήματα της Ελλάδας.
Ακολούθως η πορεία των κινημάτων μελετάται σε δύο ξεχωριστά κεφάλαια με σημείο αναφοράς το έτος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα (1974). Το ένα επικεντρώνεται στη μελέτη των κινημάτων πριν το δικτατορικό καθεστώς, ενώ το επόμενο αναλύει τη σύνθεση των πολιτικών μορφωμάτων της ακροδεξιάς από την περίοδο της μεταπολίτευσης μέχρι και σήμερα.
Στο τελευταίο κεφάλαιο μελετώνται οι ομοιότητες και οι διαφορές των ακροδεξιών κινημάτων στην Ελλάδα σε αντιδιαστολή με την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, αλλά αποτυπώνοντας και τις ιδεολογικές τους συγκλίσεις. Παράλληλα σε αυτό το κομμάτι της εργασίας παρατίθενται και τα συμπεράσματα των διεργασιών της μελέτης της διπλωματικής εργασίας.