Προκατάληψη και αντισημιτισμός: Πώς τα προσλαμβάνει η Εβραϊκή Νεολαία Αθήνας
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η προκατάληψη και ο αντισημτισμός, όπως αυτά προσλαμβάνονται από την Εβραϊκή Νεολαία Αθήνας. Σκοπός της εργασίας είναι η ανίχνευση των φαινομένων στους νέους Εβραίους, μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας.
Συγκεκριμένα, η εργασία αποτελεί μια ερευνητική ποιοτική προσέγγιση, η οποία βασίζεται σε έξι ημι-δομημένες συνεντεύξεις. Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής διαδικασίας καταγράφωνται τα αντισημιτικά βιώματα και οι εμπειρίες των νέων Εβραίων τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Έχοντας ως θεωρητικό πλαίσιο την κοινωνιο-ψυχολογική ανάλυση των εννοιών της προκατάληψης και του στερεοτύπου, επιχειρήθηκε η ανάλυση του λόγου των υποκειμένων για τη διερεύνηση του αντισημιτισμού.
Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα διαχέονται μέχρι σήμερα υποβόσκοντας στο μυαλό των ανθρώπων. Έτσι, προδίδεται η δυσανεξία απέναντι στον διαφορετικό «άλλο», παρόλο που το ελληνικό κοινωνικό περιβάλλον είναι ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Το νεοναζιστικό φαινόμενο εμφανίζεται σε έκδηλες και μη έκδηλες μορφές, επιφέροντας σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις.